Opiszę moje dzisiejsze przeboje z elektryką - może ktoś zna odpowiedż co to może być.
18:00 zapalam skodę i ruszam z posesji, migacz i........słyszę szybkie tykanie (tak około 2 razy szybsze niż normalnie) tykanie kierunkowskazu, dodatkowo patrzę na wskaźniki, a tam pali się lampka informująca o przepalonej żarówce. OK - cofam się wracam i zaczynam sprawdzać, która żarówka padła.
18:05 jest diagnoza - przepalona taka mała (chyba postojowa) w prawym przednim reflektorze. Ale stosując sprawdzony sposób z wojska mojego ojca-uderzam lekko w reflektor - żarówka zapala się wyłączam samochód włączam ponownie, żarówka pali się ale niestety na wskaźnikach nadal pali się ostrzeżenie o przepalonej żarówce.
18:10 kilkukrotne włączenie i wyłączenie zapłonu nic nie daje - wszystkie żarówki sprawne, a ostrzeżenie nadal świeci się w kabinie.
18:12 włączam kierunkowskaz i o dziwo nadal słyszę tykanie (2x szybsze) i do tego migacz zapala się na stałe przez około 10-20 sek (tylko przedni i tylny, ten w lusterku działa normalnie), a po 20 sek zaczynają działać wszystkie jak należy ale tykanie x2 nadal występuje i ostrzeżenie zapalone w kabinie też nadal.
18:15 pada żarówka ta mała w prawym reflektorze - wymieniam ją.
18:25 - wszystkie żarówki świecą poprawnie ale objawy podwójnego tykania i dziwne działanie migaczy z 18:12 nadal występują.
18:30 poddaję się, jadę 20 km do znajomego - ostrzeżenie w kabinie nadal niestety zapalone i migacze dziwnie podwójnie tykają plus problem z migaczami nadal jest.
19:30 wracam do domu i postanawiam jutro udać sie do elektryka.
20:00 nie mogąc wysiedzieć jeszcze raz schodzę do samochodu i ...................cudowne ozdrowienie :roll: . Żarówka w kabinie już nie pokazuje błędu, migacze działają jak należy - wszystkie żarówki się świecą.
Powiedzcie co się stało w trakcie tej godziny? Komputer się zresetował, układ elektryczny ostygł, kosmici naprawili mój samochód ?
Co jest przyczyną problemu i czy jutro powinienem pojechać do elektryka? Co mu pokaże? sprawnie działający samochód ? ops:
Ja miałem już wymieniany sterownik bcm. Ale u mnie przedni prawy kierunek zaczął świecić światłem ciągłym i na szafie też miałem błąd spalonej żarówki. Wymiana sterownika oczywiście na gwarancji.
Może nie ma styku na na którejś z końcówek we wtyczce, może być problem z przekaźnikiem w module komfortu, sama wymiana modułu może nie pomóc, trzeba jeszcze będzie przekodować, żeby działały wszystkie rzeczy na pokładzie.
Komentarz